Peix espasa | Pez espada | Swordfish | Xiphias gladius

Peix teleosti de l’ordre dels perciformes, de la família dels xífids, que arriba fins als 4 m de longitud total.

La seva característica principal és la prolongació del maxil·lar i del premaxil·lar de la mandíbula superior en forma d’una agulla (espasa) que pot assolir el terç de la longitud total del cos; la mandíbula inferior és molt més curta. La regió dorsal és de color blau i la resta del cos és blanca. És un peix molt fort i ràpid, la qual cosa fa que la seva captura sigui molt apreciada pels afeccionats a la pesca esportiva. De costums pelàgics, només s’apropa a la costa a l’estiu, per fresar. S’alimenta de verats, agulles i altres peixos pelàgics. És cosmopolita.

Pel que fa als nutrients que conté, el peix espasa destaca per la seva gran aportació en vitamines i minerals, així com en proteïnes d’alt valor que inclouen tots els aminoàcids essencials, malgrat ser un peix semigras (té un 4% de greix, mentre que la majoria dels peixos blaus contenen més del 8%). Es tracta, no obstant això, d’un peix blau amb un alt contingut en àcids grassos Omega 3, que redueixen els nivells de colesterol LDL (‘dolent´) i retarden el procés d’acumulació de placa grassa en les artèries.

El peix espasa conté vitamines del grup B, la vitamina D i la vitamina A, la qual cosa fa que sigui un dels peixos més rics en aquesta vitamina, juntament amb el congre. També és un peix que ens aporta minerals com el fòsfor i el magnesi.

Sabies que el peix espasa pot arribar a nedar a velocitats de fins a 100 km/h? Es tracta d’un caçador marí molt voraç. Per aconseguir aliment neda al voltant dels bancs de peixos, els colpeja amb la seva espasa per atordir-los i se’ls menja.

Així mateix, com passa amb altres espècies, el peix espasa femella aconsegueix les majors talles i pot arribar a pesar fins a 650 kg. i arribar fins els 4 metres de llarg.