Orada | Dorada | Gold fish | Sparus aurata

Pes 800 gr – 17 kg de dimensions 40 – 50 cm Fins a 70 cm.

Pertany a la família Sparidae. Normalment habiten agrupades en bancs en aigües poc profundes de fons sorrencs o rocosos, entre els 5 i 30 m de profunditat, encara que poden arribar fins als 150 m. en època de reproducció.

Té el cos ovalat, alt i comprimit, el cap és gran i arrodonida i els llavis gruixuts.

Entre els ulls i al voltant d’aquests té una ampla banda de color daurat que és la responsable del seu nom.

Igualment presenta una taca negra darrere dels opercles, a l’altura de l’inici de la línia lateral. A la primera fila de dents té 6 ullals punxeguts, i posseeix fortes mandíbules.

Té una sola aleta dorsal i les pectorals són llargues i acabades en punta. L’aleta cabal té una banda negra.

El color del dors és verd blavós, el ventre platejat i amb els flancs grocs grisencs.

Són molt sensibles a les temperatures fredes, de manera que poden morir a causa d’un descens brusc de les mateixes.

El seu nom ve per la franja daurada que es troba entre els seus dos ulls.

El seu cultiu es ve fent des del temps dels romans.

Hi ha vivers en la majoria dels països mediterranis d’aquesta manera es pot disposar d’ella durant tot l’any a un preu assequible.

És una espècie “Hermafrodita” hermafrodita protándrica; és a dir, són mascles en néixer fins que aconsegueixen aproximadament els dos anys, i a partir dels tres anys es converteixen en femelles madures. Alguns individus actuen com a mascles tota la vida. A part de l’edat influeix la grandària, encara que tots dos normalment van lligats. A partir dels 600 gr sol canviar el sexe dels mascles cap a femelles.

Des del mes de gener fins a l’abril o maig és molt rar trobar-la a les platges, ja que en general hiverna en zones més càlides i profundes.

És un peix majoritàriament diürn, de costums impredictibles, que es troba més actiu els dies de bon temps. A més està dotat d’una gran intel·ligència.

Presenta una defensa molt enèrgica durant la seva captura. Molt buscat pels pescadors, tant des de costa com des d’embarcació.