La bròtola o mòllera pigada és un peix que es mou en les profunditats fangoses del mar. De carn tova, és una espècie molt buscada pel pescador aficionat, donat el seu exquisit sabor.
No s’ha de confondre amb la mòllera roquera (phycis phyisis) que es mou entre roques profundes, ni amb la mòllera (trisopterus minutus capelanus), peix molt similar però que neda més proper a la superfície. Tots ells són peixos blancs.

És de l’ordre Gadiformes i familia Gadidae.

El seu cos és allargat, gros per davant i lleugerament comprimit per darrera. Escates molt petites i caduques. Ulls grans i rodons. Boca relativament gran, amb una placa dentària, en forma de V oberta, al vòmer. Sota la mandíbula creix un barbilló. Dues aletes dorsals sense espines. Una sola aleta anal, de base llarga formada per radis tous. Les pectorals són curtes. Les ventrals, filamentoses. La coloració general és gris (als joves) i gris rosada (als adults), amb el ventre pàl·lid. Les aletes dorsals, anal i caudal vorejades de negre. Sovint una taca fosca a la meitat de la segona aleta dorsal.

Espècie demersal que viu per sobre dels fons sorrencs o fangosos des dels 60 als 1.200 m. Els joves, més costaners que els adults. S’alimenta, essencialment, de petits crustacis i, rarament, de peixos. La primera maduresa sexual es dóna als 18 cm, en el cas dels mascles, i als 33 cm, a les femelles. L’època de reproducció és de gener a maig.

Llargada normalment entre 20 i 40 cm, talla màxima 80 cm, i sol pesar entre 1 i 2 kg, podent arribar fins a 3,5 kg. No està regulada la talla mínima legal.

Es troba a la Mediterrània Occidental (rara o no hi és a l’Oriental). A l’Atlàntic Oriental, des de Noruega, Islàndia fins ai Marroc.

Forma part de la pesca semiindustrial i artesanal. Es pesca principalment amb arts d’arrossegament (art de bou); també es captura amb tresmall i palangres de fons.

Proposta de recepta:

Fish & Chips de bròtola amb verdures al wook