La tonyina és un dels peixos blaus més consumits a casa nostra. La seva carn posseeix un 12% de greix, el que el converteix en un peix gras, però es tracta d’un greix ric en àcids grassos omega-3, que ajuda a disminuir els nivells de colesterol i de triglicèrids i a fer la sang més fluïda, el que disminueix el risc d’aterosclerosi i trombosi. Per això és molt recomanable en cas de malalties cardiovasculars.
Comparat amb la majoria de peixos, sobresurten de la seva composició nutritiva diverses vitamines i minerals. Entre les vitamines del grup B destaquen la B2, B3, B6, B9 i B12. El contingut en aquesta última supera el de les carns, ous i formatges, aliments que són font natural d’aquesta vitamina.
Admet una gran diversitat de preparacions culinàries, ja sigui en fresc o en conserva (en llauna). Els talls que s’extreuen dels mateixos són variades: rodanxes, ventresca (ventre), illada, etc. Per al seu consum en fresc existeixen plats populars per tot el territori: sorropotún en els pobles costaners de la comunitat de Cantàbria, marmitako en els del País Basc, o el patacó a la cuina tarragonina. En alguns països d’Amèrica Llatina es fan servir per elaborar el cebiche. Quan es sotmeten a tractament de conservació mitjançant la salaó, s’obté un altre producte típic: la mojama.
És de l’ordre Perciformes i familia Scombridae.
De cos molt robust, sobretot a la regió anterior i del tronc; totalment cobert de petites escates, a excepció d’una cotilla d’escates més grans i desenvolupades a nivell de les pectorals, ventrals i l’origen de la primera dorsal. Coloració general blava, més fosca a la regió dorsal. Flancs i ventre més clar amb reflexos argentats. Primera dorsal blavosa, segona groguenca o vermellosa. L’anal i pínnules, groguenques vorejades de negre. Carena lateral negra (als adults). Carn vermella.
Llargada normalment entre 40 i 150 cm, pot arribar fins als 400 cm, i pot pesar entre 7 i 500 kg. La talla mínima legal de captura és de 70 cm.
Espècie epi i mesopelàgica, molt bona nedadora, capaç de fer migracions transoceàniques. Pot viure uns 15 anys. És molt voraç i s’alimenta de peixos gregaris, crustacis i calamars. La reproducció té lloc entre maig i juliol a uns 8 o 10 m de profunditat. La maduresa sexual es dóna als 3 ó 4 anys de vida, quan té uns 100 cm.
Circumglobal, es troba a tota la Mediterrània i a part de la mar Negra. A l’Atlàntic Nord i Sud-oriental, des de Murmansk i Labrador fins a Sud-àfrica i l’Argentina. Igualment, al Pacífic, on es substituïda per la subespècie Thunnus thynnus orientalis.
La seva carn és molt apreciada. Forma part de la pesca semiindustrial, artesanal i esportiva, capturant-se amb diverses modalitats de pesca, com són el palangre de superfície, encerclament,(antigament l’almadrava), arts de deriva, curricà, “pincho” i pesca esportiva d’altura.