El rap, el rap blanc, el buldroi o la granota de mar, anomenat així per la seva aparença. És un peix blanc que conté proteïnes d’alt valor biològic. El seu contingut de greix és de 2 grams per cada 100 grams de porció comestible. Per això, si es cuina de manera suau, sense excés de greixos i salses calòriques, aquest peix és ideal en les dietes de control de pes, o en cas de trastorns digestius. Conté diferents vitamines, algunes del grup B com la B1, B3 i B9, i també minerals, si bé cap d’aquests nutrients destaca sobre la resta de peixos.

És de l’ordre Lophiiformes i familia Lophiidae.
És un peix de cap fort, gros i aplanat. Boca immensa, amb la mandíbula inferior prominent i protràctil com els maxilars, i dents fortes. Cos molt pla, ample a la part del davant i aprimant-se ràpidament a la part posterior. Color marró o verd oliva, més o menys tacat.
Pot medir entre 20 i 100cm, però pot arribar fins als 2 metres de llarg. La talla mínima legal de captura és de 30cm.

Espècie de comportament bentònic, es troba damunt dels fons sorrencs i fangosos, generalment entre els 40 i 400m de profunditat. S’alimenta d’altres peixos, i es reprodueix entre febrer i juliol.

Es troba a tota la Mediterrània, incloent-hi la Mar Negra, i a l’Atlàntic Oriental, des de Noruega fins a Gibraltar.

Es captura amb pesca semiindustrial i artesananal, principalment amb arts d’arrossegament (art de bou) i palangres de fons. També amb tresmalls.

Recepta recomanada:
Rap a la llagosta