El rap, el rap blanc, el buldroi o la granota de mar, anomenat així per la seva aparença.
Pot medir entre 20 i 100cm, però pot arribar fins als 2 metres de llarg. La talla mínima legal de captura és de 30cm.

És un peix de cap fort, gros i aplanat. Boca immensa, amb la mandíbula inferior prominent i protràctil com els maxilars. Dents fortes, còniques i, més o menys, articulades sobre les mandíbules i el paladar. Cos molt pla, ample a la part del davant i aprimant-se ràpidament a la part posterior. Color marró o verd oliva, més o menys tacat.
Té dues aletes dorsals. La primera formada per espines aïllades, no unides per cap membrana. Les tres primeres (cefàliques) són llargues i es localitzen a la part més anterior del cap, a l’extrem de la primera, anomenada filament pescador, amb un cimbell bifurcat. Les tres darreres espines de la primera dorsal són més petites (occipitals), sovint estan unides per una membrana. Les aletes ventrals son petites i jugulars. Les pectorals són grans, i orlades de negre.

Espècie de comportament bentònic, es troba damunt dels fons sorrencs i fangosos, generalment entre els 40 i 400m de profunditat. S’alimenta d’altres peixos, i es reprodueix entre febrer i juliol.

Es troba a tota la Mediterrània, incloent-hi la Mar Negra, i a l’Atlàntic Oriental.
Es captura amb pesca semiindustrial i artesananal, principalment amb arts d’arrossegament (art de bou) i palangres de fons. També amb tresmalls.

Recepta recomanada:
Rap a la llagosta